پرسش: در معامله اتومبیلی ، خریدار برای 1 ثمن معامله از چک شخص 1 استفاده می کند این موضوع در قرارداد فی مابین فروشنده و خریدار قید شده ، حال درصورتی که چک برگشتی باشد آیا فروشنده طبق قرار داد می تواند الزما خریدار را به تادیه ثمن 1 در دادگاه درخواست کند یا فقط حق رجوع به شخص ثالث را دارد ؟
نظر: با دریافت چک از سوی فروشنده به جای ثمن در واقع یک نوع تبدیل تعهد ایجاد شده است که موضوع آن از مصادیق بند دوم ماده 292 قانون مدنی می باشد با توجه به اینکه مبیع و ثمن معامله مشخص و معلوم است از نظر قانون بیع صحیح بوده و اشکالی بر معامله وارد نیست ؛ زیرا وفق ماده 338 قانون مدنی بیع عبارت است از تملیک عین به عوض معلوم بنا به مراتب و با توجه به اینکه بایع و مشتری به موجب قرارداد فی مابین پرداخت ثمن معامله را 1 ثالث قبول کرده اند ، قرارداد مذکور به موجب ماده 10 قانون مدنی بین طرفین نافذ است لذا در مانحن فیه فروشنده برای وصول چک که منتهی به صدور گواهی عدم پرداخت شده است می تواند به شخص ثالث مراجعه و وجه چک را مطالبه کند .
برچسب:
نویسنده: آرتین پورحسین